Avustralya da yetişen bir ağaçtır Türkiye de yetişenden farklıdır.Tıpta bir çok kullanım amacı vardır en yaygın kullanıldığı hastalık saçlı deri hastalıklarıdır.Tea tree oil,TTO, (Melaleuca alternifolia) olarak ta adlandırılır. Saçlı deri hastalıklarının tedavisinde kullanımıyla ilgili farklı ülkelerde yapılmış yüzlerce bilimsel çalışma vardır.
TTO nun mantar,bakteri ve virüs öldürücü etkileri yanı sıra deride oluşan döküntülere antienflamatuar etki eder.Bu etkileri sayesinde bir çok saçlı deri hastalığının tedavisinde kullanılır.
Çay ağacı yağının kullanım alanları
Sedef hastalığı (saçlı deri psöriazisi)
Aşırı kepek
Saçı derinin döküntülü hastalıkları
Kafada kaşınma
Kafa derisi mantarları
Kafa derisi iltihapları
Tedavi amaçlı üretilen çeşitli formları vardır
TTO lu şampuan;çok düşük düzeyde olduğu ve uygulamadan kısa süre sonra yıkanarak uzaklaştırıldığı için herhangi bir olumlu etkisi olmaz,tamamen maddenin adını kullanama amaçlı üretilmiştir sıradan şampuanlardan farkı olmaz.
TTO içeren losyon;saçlı deriye uygulanır saatler sonra yani yeterince emildikten sonra saç herhangi bir şampuanla yıkanır.
TTO içeren kremler;dar alanlardaki sorunların tedavisinde kullanılır.
TTO içeren ürünlerin kullanım şekli
En doğru seçim losyon (benzeri solusyon veya emulsiyon) şeklinde kullanımdır.Hastalıklı alanın tümüne sürüp 1-2 saat bekledikten sonra yıkanmalıdır.Uygulama sıklığı hastalığın şiddetine göre haftada 4-6 defa olarak başlanır şikayetler geriledikçe haftada 1-2 uygulamaya kadar düşülür.Özellikle tedavisi zor olan saçlı deri sedef hastalığında haftada yada iki haftada bir uygulanmaya devam edilmelidir.Hastalığın alevlendiği dönemlerde ilk uygulama şekli tekrarlanmalıdır.
Bir yanıt bırakın